Lees hier meer over onze werkwijze:
- Aanmelding en intake
- Psychodiagnostisch onderzoek
- Advies en behandelplan
- Toestemming voor kinderen en jeugdigen
- Verschillende vormen van behandelingen
- Vorm en duur van behandeling
- In geval van crisis
- Evaluatie
- Rom-meting
- Klanttevredenheid
- Terugval
- Kwaliteitsstatuut
Aanmelding en intake
Voor een aanmelding heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts, een andere arts of medisch specialist. Minderjarigen kunnen ook aangemeld worden door een hulpverlener van het jeugdteam/OKT.
Met de verwijsbrief kunt u zich of uw kind aanmelden op verschillende manieren. Zo kunt u het formulier op onze website invullen, een fax of e-mail sturen of telefonisch contact opnemen met het secretariaat.
Wij streven ernaar het eerste intakegesprek binnen vier tot zes weken na de aanmelding te laten plaatsvinden. Voor informatie over onze actuele wachttijd kunt u contact opnemen met het secretariaat.
Tijdens de intake bespreken wij met u de klachten, uw visie op de problemen, uw zorgen en uw verwachtingen van de behandeling.
Voor meer informatie over hoe het behandeltraject is opgebouwd verwijzen wij u naar ons kwaliteitsstatuut.
Psychodiagnostisch onderzoek
Wanneer de intake onvoldoende helderheid verschaft over de aard en de ernst van de aanwezige problematiek, kunt u een psychodiagnostisch onderzoek aangeboden krijgen. Het psychodiagnostisch onderzoek bestaat uit drie onderdelen:
- De onderzoeksfase
- Het indicatieoverleg
- Het adviesgesprek
Soms is meer informatie nodig van uw huisarts, een voormalig behandelaar of andere betrokkenen. Hiervoor vragen wij eerst uw schriftelijke toestemming.
Advies en behandelplan
Na de intake en eventueel het aanvullende onderzoek krijgt u een advies voor een behandeltraject. Uw behandeltraject wordt vastgelegd in een behandelplan.
Toestemming voor kinderen en jeugdigen
Jeugdigen van 12-16 jaar: naast de toestemming van de ouders/verzorgers moet het kind zelf ook toestemming geven voor de behandeling.
Jeugdigen tot 16 jaar bij gescheiden ouders: iedere ouder met gezag moet toestemming geven voor de behandeling.
16 jaar of ouder: het kind mag – ook zonder u – zelf beslissen over de behandeling. Vanaf 16 jaar kan de jeugdige zichzelf aanmelden.
0-4 jaar: Binnen het IMH (infant mental health) specialisme is er specifieke aandacht voor de ontwikkeling van uw kind en de ouder-kind relatie.
Verschillende vormen van behandelingen
Afhankelijk van de aard en de ernst van uw klachten kunnen er verschillende soorten behandelingen ingezet worden, zoals bijvoorbeeld:
- Kortdurende gesprekstherapie
- Psychotherapie
- Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
- Medicamenteuze behandeling
- Relatie – en (gezins) systheemtherapie
- E-health
Voor kinderen en jeugdigen bieden wij o.a:
- Kortdurende behandeling gericht op gedrags- en sociaal emotionele problemen
- Psychotherapie
- Speltherapie
- Medicamenteuze behandeling
- Ouderbegeleiding
- Diverse cursussen voor ouders (autisme, ADHD)
- Systheemtherapie
Vorm en duur van behandeling
De behandelingen zijn ambulant, wat betekent dat u regelmatig (wekelijks, twee-wekelijks of maandelijks) komt voor een afspraak met uw behandelaar. Bij de IMH-trajecten worden de behandelingen outreachend (thuis) gedaan. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klachten, waarbij we als stelregel hebben dat we kortdurend behandelen als het kan, en langdurende behandelingen inzetten als het nodig is.
In geval van crisis
Terra Mental Health is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur. Mocht u zich buiten deze tijden, op feestdagen of in het weekend, in een crisissituatie bevinden dan verzoeken wij u dringend contact op te nemen met uw huisarts of de huisartsenpost.
Evaluatie
Minimaal een keer per half jaar evalueren de behandelaren de behandeling in het multidisciplinair team, en ook met u. In deze evaluatie komen onder andere uw waardering van de inhoud en het resultaat van de behandeling (van u en uw kind) aan bod en de wijze waarop u het contact met de behandelaar gedurende de behandeling ervaart.
Rom-meting
Onze organisatie verricht onderzoek om de zorg voortdurend te verbeteren en te beoordelen of de ingezette behandeling voldoende helpt en of deze naar tevredenheid verloopt. Dit noemen wij ‘Routine Outcome Monitoring’ oftewel ‘ROM-metingen’. Hierover vertelt uw behandelaar u meer.
Klanttevredenheid
Aandacht voor de cliënt staat centraal. Terra Mental Health vindt het belangrijk om te weten of u tevreden bent over de behandeling of begeleiding die u van ons ontvangt. Hiervoor voeren wij doorlopend een klanttevredenheidsonderzoek uit met behulp van een specifiek landelijk ontwikkelde vragenlijst. Hierin wordt aan cliënten, die in behandeling zijn of in behandeling zijn geweest, onder andere gevraagd naar hun mening over:
- De ontvangen informatie;
- De mate van inspraak in de behandeling;
- De bejegening door de behandelaar;
- De deskundigheid;
- Keuzevrijheid;
- Resultaat van de behandeling;
Daarnaast wordt de cliënt gevraagd om een rapportcijfer te geven over de gehele behandeling en eventuele suggesties te doen.
De uitkomsten van dit onderzoek vormen een goede weerspiegeling van de kwaliteit van onze zorg- en dienstverlening en hoe we dit met uw hulp kunnen verbeteren.