Kinderen en jeugdigen tot 23 jaar met gedrags-, sociale-, leer-, en emotionele problemen kunnen terecht bij het team kind en jeugd van Terra Mental Health.
Lees meer over de volgende onderwerpen:
- Problemen en klachten
- Samenwerking met andere zorgorganisaties
- Samenwerking met school
- Diagnostiek
- Verschillende soorten behandeling
- Contracten met gemeente
Problemen en klachten
Onderstaand hebben wij een aantal problemen c.q. klachten voor u op een rijtje gezet waar uw kind en u tegen aan kunnen lopen bij zijn of haar ontwikkeling en opvoeding.
- Uw kind is snel afgeleid, vergeetachtig en heeft moeite met de concentratie, is impulsief en/of overbewegelijk of juist dromerig;
- Uw kind heeft moeite om zich in anderen te verplaatsen, is overdreven geboeid door een ding, kan zomaar in paniek raken of erg boos worden, heeft moeite met het omgaan met leeftijdsgenoten;
- Uw kind is onzeker, angstig of somber;
- Uw kind heeft problemen met het verwerken van een echtscheiding of een traumatische ervaring (het overlijden van familie, een ongeluk of een ramp);
- Uw kind is opstandig, prikkelbaar en/of agressief, heeft moeite zich te beheersen;
- Uw kind kampt met problemen betreffend identiteit, seksuele ontwikkeling of eerkwesties.
Samenwerking met andere zorgorganisaties
Wij werken nauw samen met andere zorgorganisaties, zoals huisartsen, praktijkondersteuners en specialisten die in het ziekenhuis werken, zoals kinderartsen. Daarnaast werken we met andere medische specialistische GGZ-instellingen voor kind en jeugd, zodat wij u en uw kind, mocht dat nodig zijn, gemakkelijk kunnen doorverwijzen naar de juiste organisatie.
Ook werken wij samen met jeugdteams / Ouder-Kind teams (OKT). Het kan daarom zijn dat uw kind zowel hulp krijgt van het jeugdteam/OKT als van ons. Uw kind kan ook onder behandeling zijn bij een behandelaar van een geheel andere discipline, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een logopediste. In dat geval zorgen we ervoor dat er zorgvuldige afstemming plaatsvindt tussen de verschillende organisaties en hulpverleners, zodat wij u de meest efficiënte zorg kunnen garanderen.
Samenwerking met school
Soms ervaart een kind op school problemen. Hij of zij kan moeite hebben met de aangereikte stof, bijvoorbeeld rekenen, spelling of lezen, of kan zich moeilijk concentreren. Ook kunnen het sociaal-emotionele problemen betreffen. Uw kind kan faalangstig zijn of moeite hebben met aansluiting te vinden bij andere kinderen. Wij proberen zo veel mogelijk school te betrekken in de diagnose en behandeling van de kinderen. Met uw toestemming komen wij eventueel op school om uw kind te observeren in de klas. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de problematiek waartegen uw kind aanloopt op school. Daarnaast brengen we regelmatig advies uit aan leerkrachten op basis van de resultaten van het psychodiagnostisch onderzoek (dit in overleg met de ouders). Op basis hiervan kan de leerkracht gericht de lesmethode aanpassen of weet de leerkracht beter hoe om te gaan met een kind met een specifieke problematiek.
Diagnostiek
De ontwikkeling van kinderen is complex en roept regelmatig vragen op bij ouders en onderwijzers. Dat kunnen vragen zijn over het intelligentieniveau, de sociaal-emotionele- of persoonlijkheidsontwikkeling of het gedrag. Bij de aanmelding bepalen we samen met u en uw kind/jeugdige de vraagstelling voor het onderzoek. Ook kunnen er tijdens een behandeling vragen ontstaan die aanleiding geven tot een psychodiagnostisch onderzoek. Op basis daarvan geven we adviezen over begeleiding van uw kind thuis en op school en stellen we zo nodig een behandelplan op.
Een psychodiagnostisch onderzoek bestaat uit een aantal deelonderzoeken afgestemd op de specifieke problematiek van het kind, jeugdige en/of ouders. Afhankelijk van de problematiek kan gekozen worden uit onderstaande onderzoeken:
- Onderzoek door een kinder- en jeugdpsychiater
- Intelligentieonderzoek
- Neuropsychologisch onderzoek
- Persoonlijkheidsonderzoek
- Gezinsonderzoek
- Ontwikkelingsanamnese
- Sociaal-emotioneel onderzoek
- Schoolobservatie
- Spelobservatie
Verschillende soorten behandeling
Afhankelijk van de aard en de ernst van uw kind kunnen er verschillende soorten behandelingen ingezet worden, zoals bijvoorbeeld:
- Kortdurende behandeling gericht op gedrags- en sociaal emotionele problemen
- Psychotherapie
- Ouderbegeleiding
- Speltherapie
- Medicamenteuze behandeling
- Diverse cursussen voor ouders (autisme, ADHD)
- Eye Movement Desensitization and
Reprocessing (EMDR) - Emotie Regulatiegroep
Contracten met gemeente
Op 1 januari 2015 ging de nieuwe jeugdwet van kracht. Terra Mental Health heeft contracten met onderstaande gemeente:
Amsterdam/Amstelland
- Aalsmeer
- Amstelveen
- Amsterdam
- Diemen
- Ouder-Amstel
- Uithoorn
Zaanstreek/Waterland
- Beemster
- Edam/Volendam
- Landsmeer
- Oostzaan
- Purmerend
- Waterland
- Wormerland
- Zaanstad
Voor de aanmeldingen van kinderen van andere gemeenten is er specifieke toestemming (beschikking) nodig.